تاریخچه بیمه ایران
- توضیحات
- منتشر شده در 10 بهمن 1395
تأسيس
شرکت سهامي بيمه ايران به عنوان نخستين شرکت بيمه ايراني و دولتي در پانزدهم آبانماه سال 1314 تأسيس شد و به عنوان بنيانگذار صنعت بيمه در کشور آغاز به کارکرد. بيمه ايران از آذرماه 1314 صدور بيمه نامه در رشتههاي مختلف را آغاز نمود و ظرف يک سال در شهرهاي مشهد، شيراز، اصفهان، همدان، اهواز و بوشهر نمايندگي تأسيس کرد. همزمان تعدادي از دانشجويان رشتههاي اقتصادي و تجارت براي آموختن فنون بيمه به خارج از کشور اعزام شدند. شرکت بيمه ايران موفق شد در همان سال نخست فعاليتش ،62% بازار بيمه کشور را در اختيار بگيرد و سهم مؤسسات خارجي را از 100% به 38% کاهش دهد. بيمه ايران همچنين درصد واگذاري اتکائي را از حدود 90% به 44% تقليل داد و با کاهش نرخ حق بيمه در برخي از رشتهها به حدود50%، در گسترش و توسعه بيمه نقش مؤثري را ايفا کرد بطوري که امروز نه تنها درسراسر کشور، بلکه درکشورهاي اروپايي و آسيايي، بويژه در خاورميانه نامي پر آوازه و آشناست.
تاریخچه بیمه ایران
تا سال 1314 هجری شمسی، در ایران شرکت بیمه داخلی و یا نیمه داخلی وجود نداشت و بازار بیمه کشور، کاملاً در اختیار نمایندگی های بیمه های خارجی بود. این نمایندگی ها، بیمه های مورد نظر خود را با نرخ ها و شرایطی که خود صلاح می دانستند، به مردم عرضه و عواید حاصله را از کشور خارج می کردند.
بدیهی است این نمایندگی ها برای خود وظیفه و رسالتی در جهت توسعه و تعمیم امر بیمه، آن چنان که مرتبط با مصالح عمومی و کمک به توسعه اقتصاد کشور باشد، احساس نمی کردند و فقط جهات تجاری و سوددهی مورد نظرشان بود. در همین راستا، آن ها از عدم وجود یک مؤسسه بیمه ای داخلی حداکثر استفاده را می بردند و تأسیس یک مؤسسه بیمه داخلی به هیچ وجه خوشایند آن ها نبود و لذا در رابطه با تأسیس چنین شرکتی، هرگونه مخالفت ممکن را ابراز و در جهت جلوگیری از شکل گیری آن در صورت امکان مانع ایجاد می کردند.
اقدام برای تأسیس بیمه ایران با سرمایه دولت از اواخر سال 1313 هجری شمسی و با پیش بینی بودجه ای در قانون بودجه 1314 کل کشور آغاز شد.
بیمه ایران با سرمایه دولت تأسیس شد. اما به لحاظ رعایت ارکان شرکت و برای رعایت مسئله تعدد سهامداران که تشکیل شرکت و انعقاد مجمع عمومی و سایر مراحل به آن بستگی داشت، در آغاز، علاوه بر نام وزارت مالیه (دارایی) اسامی سه نفر از معاونان و صاحب منصبان آن وزارتخانه نیز به عنوان سهامداران در شرکت نامه و مدارک تأسیس شرکت قید شد.